Laptop | Blog BCC

Je laptop sneller maken? Wij geven je 5 tips!

De tijd waarin je computer er gemiddeld 10 minuten over deed om een webpagina te laden – waar haalden we het geduld vandaan? – ligt gelukkig ver achter ons. Hoewel, misschien toch niet zo heel ver. Een steeds slomer wordende laptop of computer is ten slotte ook nu nog een probleem waar we regelmatig last van hebben. Maar niet getreurd, want wij weten wat je hier anno 2021 tegen doet!

Tip 1: Zorg voor een snelle start

Het begint al bij het opstarten van je laptop. Dit kan soms laaang duren. Om gek van te worden! De oorzaak kan liggen bij het aantal programma’s dat automatisch opstart wanneer je de laptop inschakelt. Deze maken vaak gretig gebruik van je laptopgeheugen en dat zorgt weer voor een langzame start. Niet fijn. Dus ga bij jezelf eens na van welke programma’s je het nodig vindt dat ze direct opstarten. Hoeft bijvoorbeeld Skype voor jou niet per se automatisch worden gestart? Lees dan hier hoe je ervoor zorgt dat je dit uit zet.Laptop | Blog BCC

Tip 2: Bescherm je laptop tegen virussen

Krijg je vervelende pop-ups, valt je verbinding steeds weg en is je laptop bovenal enorm tráág? Dan heb je misschien last van malware, spyware of een virus. Een computervirus is een vorm van schadelijke software. Deze virtuele parasiet neemt schijfruimte en tijd in beslag van besmette laptops of computers, waardoor ze supersloom worden. Gedsie! Gelukkig kun je virussen en andere internetgevaren makkelijk en veilig weren met een goed beveiligingspakket, zoals de virusscanner van Norton 360 Deluxe. Voor welke je ook kiest, zorg er in elk geval voor dat je altijd een up-to-date virusscanner hebt om te voorkomen dat je laptop straks niet meer vooruit te branden is.

Tip 3: Voeg een snellere harde schijf toe

Hoe voller je harde schijf, hoe trager je laptop. That’s a fact. Maar ook hiervoor weten we een trucje dat je gaat helpen je laptop supersnel te houden. Het heeft één woord en drie letters: SSD. De afkorting komt van Solid State Drive, hoewel Super Snelle Drive misschien wel toepasselijker was geweest. De SSD is een type opslag dat namelijk veel sneller en stiller functioneert dan de ‘gewone’ harde schijf. Het opstarten alleen al kan met een SSD soms wel minuten schelen. Bovendien past er veel meer op. Zeker het aanschaffen waard dus!

Tip 4: Geef ‘m een schoonmaakbeurt

Haal de emmer uit de kast en maak een lekker sopje. Dompel je laptop er met liefde in. Haal vervolgens je laptop eruit, en hij gaat weer als een trein! Ha, helaas, was het maar zo’n feest. Met deze methode kun je jouw laptop waarschijnlijk direct vaarwel zeggen. Wat we dan wel bedoelen met schoonmaken? Dat je er verstandig aan doet om ‘m regelmatig ‘op te schonen’. Elke software-installatie, elke game, elke internetsessie, elke download en elk e-mailbericht laat sporen na. Worden dat er teveel? Dan kan je laptop traag worden en zelfs vastlopen. Er zijn diverse programma’s die je bij het opschonen kunnen helpen, zoals CCleaner. Ook het opruimen ofwel in de prullenbak gooien van overbodige programma’s kan helpen je laptop uit zijn slome bui te krijgen.

Tip 5: Breid je werkgeheugen uit

Last but not least: houd je laptop in goede conditie door de hoeveelheid werkgeheugen – ook wel Random Access Memory (RAM) genoemd – te vergroten. Dankzij het werkgeheugen kan je laptop soepel zijn werk doen door bepaalde informatie van programma’s tijdelijk op te slaan en weer in te zetten als dat nodig is. De informatie die wordt opgeslagen bij het gebruiken van Spotify verdwijnt bijvoorbeeld weer zodra je Spotify afsluit. Een harde schijf of SSD slaat weliswaar ook gegevens op, maar dan voor langere termijn. Door je werkgeheugen uit te breiden kan je laptop meer aan waardoor hij automatisch sneller wordt. Gelukkig is het toevoegen van werkgeheugen geen moeilijke opgave. Bij laptops zit vaak een klein klepje onderop waar je de geheugenkaart kunt plaatsen. Zo gaat jouw digitale maatje nog wel even mee!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Charlotte Klein