7 tips voor onderhoud van je wasmachine

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van je nieuwe aankoop. Belangrijk hierbij is dat je je wasmachine goed onderhoudt. Graag geven wij je een aantal handige tips voor onderhoud van je wasmachine en bij het oplossen van een eventuele storing. Wij raden je aan om ook altijd de gebruikershandleiding die is meegeleverd met je product te raadplegen voor specifieke informatie over jouw model.

 

Tip 1. Voorkom schimmels

Draai 1 maal per maand een kookwas van 90 of 95 graden.  Zo worden eventuele, aanwezige schimmels gedood.

 

Tip 2. Voorkom nare geurtjes

Laat je wasmachine af en toe minimaal 15 minuten openstaan, zodat de onderdelen in je wasmachine na een wasbeurt goed kunnen drogen en zo voorkom je dat je wasmachine gaat stinken.

 

Tip 3. Voorkom vuil op je wasgoed

Maak de rubberen rand van de deuropening van je wasmachine na elke wasbeurt schoon. Hier kan water en wasmiddel op achterblijven, waardoor je wasmachine kan gaan stinken en je wasgoed vies kan worden. Bekijk ook eens dit product dat je kunt toevoegen ter bescherming van outdoor kleding.

 

Tip 4. Voorkom verstopping of lekkage

Ontkalk je machine regelmatig. Dit kun je eenvoudig doen door een kookwas van 90 of 95 graden zonder wasgoed te draaien en daar een ontkalkingstablet en/of een schep keukensoda aan toe te voegen. Zo voorkom je verstopping of lekkage. Bekijk hier meer voorbeelden van accessoires voor ontkalken of onderhoud van je machine.

 

Tip 5. Voorkom verstopt zeepbakje

Maak regelmatig het zeepbakje schoon. Hierdoor voorkom je dat de doorgang van het zeepbakje naar de kuip verstopt raakt.

 

Tip 6. Voorkom geblokkeerde pomp

Controleer regelmatig het pluizenfilter en maak het filter goed schoon, zodat de pomp niet blokkeert en de afvoer niet verstopt raakt.

Tip 7. Voorkom belasting van lagers en schokbrekers

Plaats per wasbeurt niet teveel wasgoed in de trommel. Je kunt dit controleren door een vuist te maken en je hele arm tot achter in de trommel te reiken. Als dit gemakkelijk gaat, zit de trommel niet te vol. Hierdoor belast je de lagers en schokbrekers van je wasmachine minder en wordt bovendien je was makkelijker schoon. Bekijk hiervoor ook de instructies uit de gebruikershandleiding die is meegeleverd met je product.

 

7 Oplossingen bij storingen van je wasmachine

 

1. Wasmachine gaat niet aan

Controleer met een ander elektrisch apparaat of er stroom op de wandcontactdoos wordt geleverd. Als dit niet het geval is, dan is er waarschijnlijk een stop doorgeslagen. We raden je trouwens aan om bij het aansluiten van je wasmachine geen verlengsnoer te gebruiken waarop meerdere apparaten zijn aangesloten. Sluit je wasmachine altijd direct aan op de wandcontactdoos.

 

2. De deur gaat niet open

Mogelijk staat het kinderslot/kinderbeveiliging geactiveerd. Je kunt in de gebruikershandleiding nakijken hoe je deze functie uit kunt schakelen.

 

3.Wasmachine geeft geen water

Draai de toevoerslang los van de waterkraan, draai de kraan voorzichtig open en vang het water op in een bakje. Komt er geen water uit de kraan? Controleer of andere kranen in je woning wel water geven. Heb je verder gewoon water? Dan is de wasmachinekraan defect (kalk en/of slijtage).

 

Is je product toch aan vervanging toe? Check onze Breaking Deals voor scherpe prijzen.

 

4. Water in de trommel

Voordat je je wasmachine voor de eerste keer gebruikt, kan het zijn dat er zich een beetje water in de trommel bevindt. Dit is testwater van de fabrikant die de wasmachine heeft getest op waterdichtheid. Mocht er na vaker gebruik opeens water in de trommel achterblijven, al dan niet met wasgoed erin, dan betekent dit dat het water niet kan afpompen.

 

Dit kan diverse oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld een vreemd voorwerp in de pomp of in het filter. Open het klepje van het filter, laat het water weglopen, eventueel met een slangetje. Draai het filter eruit en controleer of het schoon is en reinig het filterhuis voordat je het filter terugplaatst.

 

Kijk ook of je de schoepen van de pomp rond kunt draaien. Als dit niet helpt, controleer dan of het water goed kan worden afgevoerd, of de afvoerslang niet is dubbelgevouwen bijvoorbeeld. De afvoerslang mag niet te diep in de afvoer zitten, 10 tot 20 cm is ideaal.

 

5. De trommel draait niet meer

Het kan voorkomen dat het water niet snel genoeg wordt afgevoerd, waardoor de trommel niet meer draait. Controleer dan het filter, de afvoerpomp, de afvoerslang en de afvoer, zoals hierboven omschreven.

 

6. De wasmachine lekt

Kijk goed waar de lekkage vandaan komt. Controleer het filter, de afvoer en de slangen op lekkage. Verder is het mogelijk dat het zeepbakje verstopt is, waardoor het water niet goed kan doorstromen, dit kan ook lekkage veroorzaken.

 

7. Wasgoed bevat vlekken en strepen


Doordat wasmachines steeds zuiniger met water omgaan, wordt de dosering van het wasmiddel steeds belangrijker. Als je wasgoed niet schoon uit de wasmachine komt of met strepen, komt dit waarschijnlijk doordat er teveel wasmiddel is gebruikt.

Teveel wasmiddel veroorzaakt zeepresten die achterblijven in de kuip. Bij te weinig wasmiddel, blijven vuilresten achter op je wasgoed. In beide gevallen zullen resten wasmiddel of vuil zich onzichtbaar opstapelen en op een gegeven moment losraken en op je kleding terechtkomen of in de wasmachine achterblijven. Achtergebleven resten kunnen gaan stinken. Draai regelmatig een kookwas op 90 of 95 graden zonder wasgoed, met keukensoda of met een vaatwastablet om dit te voorkomen.

 

Is jouw wasmachine toch aan vervanging toe en heb je een nieuwe nodig? Bekijk dan ons aanbod hier. Of profiteer t/m 4 juni van gratis installatie.

 

Heb je nog meer vragen over onderhoud van je wasmachine of vind je het moeilijk om het juiste model te kiezen? Bekijk onze contactmogelijkheden op BCC.nl, chat live met onze productspecialisten of kom langs in een van onze winkels.

 

 

 

Print Friendly

Geplaatst door: Wieteke

Wieteke van Bladel is sinds 2016 actief als blogger bij BCC. Wieteke schrijft graag over lifestyle, trends en de wereld van elektronicaproducten, nieuws, leuke weetjes, tips & tricks en meer..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.