Smart home | Blog BCC

5 tips om je smart home producten beter te beveiligen

Ben jij bang dat slimme producten niet veilig zijn en gemakkelijk te hacken? Dan is het goed om te weten dat je zelf genoeg voorzorgsmaatregelen kan nemen. Wij geven je een aantal tips om je smart home goed te beveiligen.Smart home | Blog BCC

1.    Beveilig je eigen netwerk

Slimme apparaten communiceren via internet. De eerste veiligheidsproblemen kunnen dan ook ontstaan wanneer jouw eigen netwerk niet goed beveiligd is. Door ervoor te zorgen dat jouw internet een flink afweersysteem heeft komen hackers er minder snel doorheen. Zorg dat je thuisnetwerk niet makkelijk toegankelijk is voor mensen van buitenaf door het met een sterk wachtwoord te beveiligen. Kies ook voor een WPA2-beveiliging, oftewel een wifi protected access dat jouw netwerk extra beveiligt. Handig: TP link heeft een eigen HomeCare systeem dat je kan zien als een soort antivirus programma voor jouw internetverbinding. Het systeem werkt met routers zoals de Deco M5 multiroom wifi.

2.    Bedenk goed waar je jouw producten koopt

Een goedkoop namaak product van die dure slimme lamp of slimme camera klinkt misschien heel aantrekkelijk, maar ons advies is: doe het niet. Namaak producten die je op Chinese of Taiwanese websites koopt, zijn vaak gevoeliger voor hackers en datalekken dan een slim product van een bekend merk zoals Philips. De A-merken hebben natuurlijk baat bij een goede reputatie dus zij zullen koste wat kost hackers buiten willen houden. Bovendien leveren bekende fabrikanten vaak nog lange tijd ondersteuning bij problemen en voeren zij beveiligingsupdates door. Verdiep je altijd goed in het bedrijf en de service die zij leveren voordat je een slim product aanschaft. De merken die bij ons te koop zijn, zijn betrouwbaar. Dat is makkelijk shoppen.

3.    Verzin een sterk wachtwoord

Een hoop slimme producten werken met een app, waarvoor je een wachtwoord moet instellen. Heb jij altijd voor alles hetzelfde wachtwoord? Lekker makkelijk onthouden voor jou maar ook lekker makkelijk inbreken voor hackers. Neem dus toch de tijd om een sterk wachtwoord te bedenken dat verschilt per slim product. Zo maak je het indringers een stuk ingewikkelder om jouw apparatuur binnen te dringen. Vergeet niet om je wachtwoorden ergens netjes op te schrijven of in een beveiligde omgeving op te slaan zoals in Lastpass. Geen gedoe met vergeten wachtwoorden en een veilig smart home systeem, win-win!

4.    Check de gegevens opslag

Wat gebeurt er met de gegevens van jouw slimme camera of slimme assistent? Het is goed om je hierin te verdiepen. De fabrikant laat de gegevens vaak opslaan in een eigen server. Hierbij is het belangrijk dat de gegevens versleuteld zijn zodat niemand erin kan. Verdiep je goed in hoe de fabrikant omgaat met persoonsgegevens. Let hierbij op wie de gegevens kan inzien, hoe ze zijn beveiligd en welke garanties de fabrikant geeft omtrent gegevenstoegang en -beveiliging.

5.    Houd updates bij

Check regelmatig of er updates beschikbaar zijn voor jouw smart home producten. In de updates zijn namelijk vaak verbeteringen voor de veiligheid opgenomen. Zo heeft Philips Hue direct een update doorgevoerd toen er dreiging was op een hack in hun lampen. Zorg dus dat je niet te ver achter komt te lopen met je updates om je systeem veilig en draaiend te houden.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Manou 't Lam